jueves, 6 de noviembre de 2008

Solitud, Capítol 5, Sumant dies

Post del professor



1 - Què li demana la Mila a la Marieta? Li condeceix...?
La Mila li demana al seu fill, en Baldiret. La Marieta li diu que pot estar amb ell sempre que pugui mentre s'acostumi a l'ermita

2 - El Matias, ja ho hem vist, és un home bastant insípid i apàtic. Posa'n un exemple que sigui prou el·loqüent d'aquest capítol.
- Que no ho saps, gandul, més que gandul? Te duc una bona nova... Tindrem un nen...!
- Ah...! Deu sap el que em pensava...!- i en Matias allargassà una cama que tenia arronsada, i aclucà els ulls.

En Matias no mostra cap preocupació ni sorpressa ni alegria per aquest tema simplement l'ignora.

3 - La influència de l'Ànima comença a fer-se notar sobre el Matias. Explica com.

En Matias conveç en Matias perque ell demani caritat y es guanyi la vida d'aquesta mena.

4 - Exactament, ¿quins retrets, plens de ràbia, li fa la Mila? ¿Com reacciona ell?
Pel sant! Pel sant...! I rigué amb mofa dolorosa-. Saps per què vols captar? Per a entretenir la mandra, perquè fins tu mateix te dones pena de jaure tot el dia...! Senyor! ¿No era per mi prou clau que em fessis vendre la caseta de l'oncle, que em traguessis de la meva terra, que m'enterressis de viu en viu en aquest catau de guilles, que encara te tinc de veure com un perdulari o com un afamat?

La Mila li recriminà que va haver de vendre la caseta del seu oncle i que va deixar la seva terra per anar a viure a aquell poble.
En Matias en canvi no va dir ni una sola paraula mentres la seva dona parlava, per por a que la seva dona es posés pitjor; finalment va dir "Ves al canai" i se'n va anar.

5 - Per tal que la Mila es distregui i se li passi una mica el malhumor, el Pastor proposa de fer una "cargolada". Reprodueix-ne algun fragment que et cridi l'atenció i explica per què.
Els punxons de bruc furgaven tafaners, dins les cloves, amb un hàbil regirament feien seguir le spolpes verdoses, acabades amb un tirabuixonet blanc o llotós, les rebolcaven en el plat de l'all i oli i les portaven a les boques amb una diligència extraordinària.

Crec que es una de les descripcions que està mes ben detallat, perque no tan sols desciu els cargols sino també la manera en que actuven les persones.

6 - L'Ànima és un personatge bestialitzat. Assenyala-ho amb exemples.
Com camina, la seva manera tan peculiar que te de menjar, que gairebé sembla un animal, la manera en que mira a la Mila, que ni ella mateixa sap el que significa les seves miredes, potser traició, desig...

7 - ¿Quin animaló és el que l'Ànima porta sempre amb ell?
L'Ànima sempre porta amb ell una fura.

8 - El pastor torna a advertir la Mila que cal anar amb compte amb l'Ànima. Indica-ho.
Un dia l'Ànima gairebé mata al pastor, ja que ell sempre va amb una escopeta a sobre i un dia que el pastor estava donant un volt, va estar a punt de rebre un tret, poc després va assebentar-se que va ser l'Ànima.
Deprés els guardas li van treure l'escopeta, pero ell la va recuperar.

9 - ¿De quina manera viu i es guanya la vida l'Ànima?
L'Ànima es guanya la vida demanat caritat però també caça conills.

1 comentario:

salvi dijo...

Doncs el que t'he dit, repassa tot el text, que no hi hagin tants errors per anar de pressa. Les respostes són adequades i l'activitat d'aquest capítol l'has superada perfectament.

Continua així!
salvi