jueves, 15 de enero de 2009

Exercici de comparació 2

Post del professor

1. Llegeix atentament la narració d'Adam sobre la seva expulsió i la d'Eva del jardí de l'Edèn. Compara-ho amb la que apareix a la Bíblia (Capítols 2 i 3 del Gènesi)
Al llibre tenen mes protagonisme Adam i Eva i explica molt mes detalls com per exemple el moment en que Eva va denar-li a Jahvé un estel i aquest no li va concedir, encanvi a la Bíblia sempre es parla de Jahvé primer.

Adam explica tot detalladament, comenta el tipus de vida que tenian a l'Eden, el descriu tot amb gran anyorança, com per exemple quan parla de les feines que han de fer ara per menajr poder viure diariament "La ira de Jahvé es va descarregar gairebé tota damunt meu: " Amb la suor de ta faç menjaràs el pa." Això va dir-me entre altre floretes"
Eva també diu que a ella li ha tocat un càstig molt gran "Molt agreujaré els teus prenys, amb dolor pariràs fills, i l'home et senyorejarà"

2. Fixeu-vos en el contingut i en la forma. Pel que fa al contingut, ¿quines semblances/correspondències hi trobeu? Pel que fa a la forma, quines característiques estilístiques (lingüístiques) diferencien una versió de l'altra?
Es pot dir que els personatges son completament diferent a la Bíblia i al llibre, però no es tracata precissament d'aixó, la raó es que al llibre nes doa temps de coneixer-los, coneguem mes les seves formes d'actuar, la seva personalitat i els seus pensaments. Desde el meu punt de vista en el personatge que es nota molt mes a Eva, ja que al llibre, la seva personalitat es mes innocent, es mes dolça, en canvi a la Bíblia la representan com la tentació.


3. Per quina raó Eva convida Adam a menjar de la
fruita prohibida? Què hi diu Jahvè en tot això? I el diable?, amb quines raons incita a Eva a transgredir la voluntat de Déu?
Eva no ho hagués fet, si la serpent no l'hagués conveçuda. Encara que les raons son ben diferents al llibre i a la Bíblia.
Al llibre parla de que Eva vol fer-li un sorpresa a Jahvé i menjar de l'arbre de la vida, volia ser com Ell, estar al seu nivell, Adam va aceptar menjar.la sempre i quan fos de l'arbre de la vida, però Eva es va confondre.
A la Bíblia la serpent la conveç i aquesta convenç a Adam.


4. Busca un parell d'imatges de Prometeu. Explica el mite i la seva significació per a la Humanitat. Quina lliçó se'n pot treure d'aquest mite? Té relació Prometeu amb Eva? Explica-ho.









Prometeu va desafiar a Zeus enganyant-lo. Així doncs Zeus va castigar a l'home privant-nos del foc, peró Prometeu va robar-lo i el va entregar al'humanitat.

Té relació, ja que
tant el foc com la poma son elements o símbols exclusius de la divinitat i prohits a la humanitat. La poma representa tot allò que l'esser humà no pot aconseguir per la seva condicio ilimitada. Tant Eva com Prometeu son dos personatges molt lligats, Eva es un personatge prometeic. Son dos personatges que desafien la voluntad divina i com a consecuencia d'això son castigats.
5. Quin és el càstig d'Eva? Quin és el càstig de Prometeu? Per què són castigats per Déu o els déus?
El càstig de Eva va ser treura-la de l'Eden i no deixarla entrar mai mes, Jahvé va dir-li:
"seràs maleïda entre totes les bèsties i tots els animals salvatges. T'arrossegaràs damunt del ventre i menjaràs pols tot el temps de la teva vida. Posaré una enemistat entre tu i la dona, i entre el teu llinatge i el seu. Ell t'atacarà al cap, i tu l'atacaràs al taló». A la dona, li digué: «Et multiplicaré els dolors i els embarassos; tindràs els fills amb dolor. El teu desig t'impulsarà cap al teu home, i ell et voldrà sotmetre."

A prometeu van castigar-lo d'una manera molt cruel: cada nit una aguila se li menjava el fetge però com ell era inmortal al dia següent li tornava a creixer.

Van ser castigats per desafiar als Deus i desobeir les seves normes.

1 comentario:

salvi dijo...

Està molt bé!

salvi